Fjärde söndagen i Påsktiden: Vägen till livet

Johannesevangeliet 13:31–35 

31 När Judas hade gått sade Jesus: “Nu har människosonen förhärligats, och Gud har förhärligats i honom. 32Är nu Gud förhärligad i honom skall Gud också förhärliga honom i sig, och han skall snart förhärliga honom. 33Ännu en kort tid är jag hos er, mina barn. Ni kommer att söka efter mig, och jag säger nu till er vad jag sade till judarna: Dit jag går kan ni inte komma. 34Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra. Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra. 35Alla skall förstå att ni är mina lärjungar om ni visar varandra kärlek”. 

Jag tycker inte om fötter. Barnfötter är gulliga, de kan man till och med pussa på, men i princip alla andra typer av fötter därutöver har jag inte mycket till övers för. Fotsvett, fotsvamp, fotvårtor, hälsprickor, tåludd, liktornar – listan över otäckheter kopplat till fötter är lååång. Finns det någon annan kroppsdel som samlar lika många styggelser på en och samma begränsade yta? 

Mina vänner vet att jag känner på detta vis, så när jag en varm sommardag 2006 blev ”kidnappad” för min svensexa var ett av uppdragen naturligtvis att jag skulle massera främlingars fötter. Jag försökte göra det bästa av situationen och erbjöd mina tjänster till en möhippa lite längre bort på samma gräsmatta. Detta var tydligen fusk och alldeles för enkelt enligt mina vänner. Som straff hittade de istället ett gäng killar som gick runt med kängor i den 25-gradiga värmen. Där fick jag ligga på knä utmed Avenyn – iklädd spandexbyxor och mantel – och masserade dessa svettiga, likbleka, fötter i storlek 46, med sockludd mellan tårna, tills mina vänner inte tyckte det var roligt längre. Det tog ett bra tag… 

Aversion mot fötter är inte med nödvändighet något personligt, utan också något kulturellt betingat. I den tid och kultur som Jesus levde i var omhändetagandet av en annan persons fötter bokstavligen slavgöra. 

I denna söndags evangelietext ger Jesus sina lärjungar ett ”nytt bud”, nämligen att de skall älska varandra såsom han har älskat dem. Om de gör det, säger Jesus, då kommer alla förstå att de är hans lärjungar. 

Hur älskar man då som Jesu? Det största och tydligaste exemplet på hans kärlek är naturligtvis döden på korset. Men i ärlighetens namn är korsdöden något så enormt och unikt att den är praktisk omöjlig att ha som konkret exempel för hur vi skall älska vår nästa. Sannolikheten att någon av oss kommer bli korsfäst, 

eller behöver ge sitt liv för sin nästa, är försvinnande liten, nästan obefintlig. Så hur älskar vi som Jesus? 

Jesus även gav också ett annat, mer näraliggande och vardagligt, exempel på vad det innebär att älska såsom han har älskat för oss att ta efter. Alldeles innan han ger lärjungarna det nya budet tvättar han deras fötter. Evangelisten Johannes berättar De hade samlats till måltid… Han steg upp från bordet, tog av sig manteln och band en handduk om livet. Sedan hällde han vatten i tvättfatet och började tvätta lärjungarnas fötter och torka dem med handduken som han hade bundit om sig. När han kom till Simon Petrus sade denne till honom: »Herre, skall du tvätta mina fötter!« Jesus svarade: »Vad jag gör förstår du inte nu, men senare skall du fatta det.« Petrus sade: »Aldrig någonsin får du tvätta mina fötter!« Jesus sade till honom: »Om jag inte tvättar dig har du ingen gemenskap med mig.« Då sade Simon Petrus: »Herre, tvätta inte bara mina fötter utan också händerna och huvudet. «Men Jesus sade till honom: »Den som har badat behöver bara få fötterna tvättade, i övrigt är han ren. Och ni är rena, dock inte alla.« Han visste nämligen vem som skulle förråda honom, och därför sade han att de inte alla var rena. När han hade tvättat deras fötter och tagit på sig manteln och lagt sig till bords igen sade han till dem: »Förstår ni vad det är jag har gjort med er? Ni kallar mig mästare och herre, och det med rätta, för det är jag. Om nu jag, som är er herre och mästare, har tvättat era fötter, är också ni skyldiga att tvätta varandras fötter. Jag har gett er ett exempel, för att ni skall göra som jag har gjort med er. Sannerligen, jag säger er: en tjänare är inte förmer än sin herre, och en budbärare inte förmer än den som har sänt honom. Vet ni detta är ni saliga om ni också handlar så. (Joh 13:2–17) 

Jesus kanske tyckte det var lika äckligt med fötter som jag gör. Här hade han 24 mansfötter att tvätta och torka. Inte en enda möhippa i sikte. Jesus intar likväl en tjänarens roll och tvättar sina lärjungars fötter. 

Även om fottvagning ligger oss närmare än att bli korsfästa, så tycks ändå inte poängen med Jesu exempel vara att vi måste just tvätta varandras fötter. Denna praxis var en naturlig och integrerad del i den kultur som Jesus och lärjungarna levde i. Så är det inte för oss. Vi går inte till vardags i sandaler, på dammiga vägar, och har därför inte samma behov av att tvätta just fötterna. Det skulle förmodligen bara bli pinsamt och konstigt för alla parter om vi försökte oss på detta idag. 

Den underliggande principen, och mer grundläggande poängen, med Jesu agerande tycks istället vara att älska varandra genom att sätta andra högre än oss själva. Det handlar om att göra sådant som vi egentligen tycker är under vår egen värdighet; sådan som vi menar inte ingår i vår anställning, som jag antingen skall ha mer i lön för att göra, eller som någon annan med lägre lön får ta hand om, sådant som är för simpelt för någon med min utbildning/erfarenhet/långa och trogna tjänst/position, etc. Du kan säkert fylla i listan själv med anledningar till varför det finns vissa saker som du helt enkelt inte gör. 

Jag misstänker – baserat på egen erfarenhet – att det finns möjligheter att öva sig i att älska som Jesus redan i det egna hemmet. Fundera över om det finns någon syssla där hemma som du av en eller annan anledning inte brukar ägna dig åt utan helst överlåter – till make, hustru, barn, barnbarn, föräldrar, grannar, vänner – och gör den sedan. Inte för att ”samla poäng”, utan för att Jesus gett dig ett nytt bud, nämligen att älska som han. Eller, finns det kanske något annat sätt att sätta andra människors vilja, önskningar och behov framför dina egna? Om vi älskar som han, då kommer alla förstå att vi är hans lärjungar! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.