Söndagen före Pingst (Exaudi)

Tema: Hjälparen kommer

Johannesevangeliet kapitel 15, vers 26–27 och kapitel 16, vers 1–4  

När Hjälparen kommer, som jag skall sända er från Fadern, sanningens ande, som utgår från Fadern, då skall han vittna om mig. Också ni skall vittna, ty ni har varit med mig från början. Detta har jag sagt er för att ni inte skall komma på fall. De skall utesluta er ur synagogorna, ja, den tid kommer då den som dödar er tror sig bära fram ett offer åt Gud. Och detta skall de göra därför att de inte har lärt känna Fadern och inte heller mig. Jag har sagt er detta för att ni, när den tiden kommer, skall minnas att jag har sagt det. 

För snart tio år sedan påbörjade jag mina forskarstudier. Under introduktionsdagarna visade man oss nyantagna (och tillika upprymda) doktorander ett diagram över hur de kommande åren förmodligen skulle se ut. Baserat på tidigare erfarenhet visade diagrammet hur vi skulle komma röra oss från blåögd optimism, via en gryende pessimism, rakt ned i dödsskuggans dal – där allt känns hopp- och meningslöst – för att sedan, sakta men säkert, nå en sorts realistisk hoppfullhet, och till slut, med mycket möda och arbete, nå det efterlängtade målet. Det var betryggande att på förhand få veta att det med största sannolikhet skulle komma en kämpig period. När svårigheterna väl kom kunde jag finna stöd i att det var normalt och väntat, och att det fanns en väg framåt. Motståndet i sig var inte ett tecken på att jag var fel ute och borde ge upp. 

Innan Jesus lämnar jorden för att sätta sig på Faderns högra sida, förklarar han för sina lärjungar att vägen framför dem är allt annat än enkel. De skall vittna om honom, och detta kommer att leda till intensivt motstånd. På grund av sitt vittnesbörd skall lärjungarna komma att bli uteslutna ur synagogorna, ja till och med bli dödade. Men Jesus säger dem detta på förhand för att de inte skall komma på fall när så sker. Motståndet är väntat och inte ett tecken på att de är fel ute eller att de gör bäst i att ge upp.  

Jesus vill att vi skall följa honom, men han vill också att vi skall veta vad vi ger oss in på. Även vi bör förvänta oss motstånd och svårigheter när vi vittnar om Jesus. Det hör till. Men han har sänt oss Anden – Hjälparen – för att stå oss bi och vittna tillsammans med oss. Jesus må ha stigit upp till himmelen, men vi är inte ensamma. 

Gud, som är sanningens Ande, låt din nåd vila över oss och led oss djupare in i livet med dig. Vi ber om lyhördhet och frimodighet. I Jesus namn. Amen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.